Kedvezményezett: Szomor Község Önkormányzata
Projekt címe: Civil közösségi ház kialakítása Szomoron
Támogatás összege: 120 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00049
Projekt helyszíne: 2822 Szomor, Szabadság tér, hrsz. 244/4; 244/2
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.02.14.

Szomor Község Önkormányzata 120 MFt, 100%-os finanszírozású, európai uniós forrásból származó támogatást nyert el egy Civil Közösségi Ház létrehozására.

Szomoron a társadalmi élet jelenleg a Közösségi Házban, illetve a Sportcsarnokban zajlik, azonban ezek az intézmények inkább nagyobb rendezvények megtartására alkalmasak, kevéssé ideálisak klubszerű foglalkozások, programok számára, amire a helyi civil szervezetektől, a nemzetiségi önkormányzattól, a fiataloktól és az idősektől egyre nagyobb igény mutatkozik.
Szomor Község Önkormányzatának célja, hogy a Közösségi Ház mellett levő volt kocsma épületében létrehozzon egy Civil Közösségi Házat, amely napi szinten biztosítja a különböző szervezetek, egyéb csoportosulások számára az együttlét lehetőségét, akár párhuzamos kisebb programok, megbeszélések, összejövetelek megtartását is.

A tervezett munkák a következők:
-    az utca homlokzat előtt a terasz és az előtető elbontása
-    az épület akadálymentes megközelítésének kialakítása
-    a belső udvari bejárat főbejárattá alakítása
-    az épület energetikai felújítása
-    a belső alaprajzi elrendezés egyszerűsítése
-    vizesblokkok felújítása
-    akadálymentes vizesblokk kialakítása
-    a raktárként használt pince belső felújítása

A projekt keretében az épület környezete is megújul: Az utca felé eső oldalon, illetve a Közösségi Házzal közös udvar térburkolat készül, melynek köszönhetően a szabadtéri programok kulturáltabb környezetben rendezhetőek meg. A Civil Közösségi Ház előtt egy magaságyás, illetve egy növénysziget jön létre, amik fákkal, cserjékkel, valamint évelő növényekkel lesznek beültetve.
A támogatásból a kivitelezés mellett a működéshez szükséges legfontosabb eszközök, berendezések beszerzésére is sor kerül. A kapcsolódó egyéb költségekkel és szolgáltatásokkal együtt a projekt teljes költségvetése 120.000.000 Ft.


A projekt eredményeképp egy korszerű, energiatakarékos, településképbe illő épület jön létre, szélesedik a helyi szolgáltatások köre. A létrejövő Civil Közösségi Ház támogatja a helyi kulturális és civil szférát, ezen keresztül növeli a közösség összetartó erejét, valamint identitástudatát, ami alapvető népességmegtartó erő minden településen.


A beruházás mérföldkövei és azokról készült fotók

Kiindulási állapot


25%-os készültségi fok


50%-os készültségi fok


75%-os készültségi fok


100%-os készültségi fok

 

Civil közösségi ház kialakítása Szomoron